Νοσταλγία του μέλλοντος και τεχνολογίες του σατανά
γράφει ο Mersault μεσάνυχτα |Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι

Η σημερινή καταχώρηση είναι τύπου «ό,τι θυμάμαι χαίρομαι» και δεν έχει σχέση με μουσικές και κλαμπατζίμπανα.
Υπάρχει ένα μικρό υπαρξιακό άγχος που υποβόσκει βεβαίως, αλλά δεν προτίθεμαι να το σχολιάσω σήμερα. Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι – φαντάζομαι – οραματίζομαι πως θα είναι τα πράγματα σε 20 χρόνια από τώρα και πού θα είμαι εγώ απέναντί τους. Ναι βρε, για τα «κομπιούτερς» μιλάω.

Πριν από 20 χρόνια περίπου.
– Μόλις είχε βγει η νέα φουρνιά των MSX με τον ευφάνταστο τίτλο MSX II (και απορώ με μένα γιατί θυμάμαι αυτό το συγκεκριμένο μηχάνημα).
Η μαμά MicroAkatanoma$ti το είχε εφοδιάσει με τον Z80A/3,5 Mhz παρέα με το S-3527 (3κάναλο) και το 9938 (512×212 pixels, 16 χρώματα), 256 RAM, 64 ROM, ταχύτερη basic και συνοδευόμενο software τα Office και Designer.
Πάτωσε, όπως είχαν πατώσει και τα προηγούμενα. Αποδεικνύεται όμως ότι η μαμά θα γινόταν μπαμπούλας. Ποιός να τό’ξερε τότε …
– Στην Ελλάδα, Sinclair QL, Oric atmos, Electron, Bbc και Τi 99/4a δεν πουλούσαν.
Αντίθετα, ZX Spectrum (με γομολάστιχα – plus – plus 2), Amstrad CPC 464, 6128, Commodore 64, 128 και φυσικά Amiga, Atari 1040 stf και Apple II ήταν – εξαιρουμένων των «συμβατών» – τα best sellers της εποχής.
Φαντάσου νέε μου, καθώς και υιέ του λευτεράκη, τα Amiga και Atari ως τα σημερινά Playstation.
– Ένας τυπικός «συμβατός» είχε την εξής σύνθεση: 8086/8Mhz, 512K Ram, 5 1/4 δισκέτες, 10 Mb σκληρό και φυσικά MSDos 3.2. Αυτό τώρα δεν ξέρω πως να το σχολιάσω. Ούτε γιατί για το καλύτερο Apple δεν το υποστήριξαν τότε τα software houses.
– Σκάσανε μύτη τα modems. 2400 bits/sec κυρίες και κύριοι. Φυσικά και οι γραμμές του οτε δε σήκωναν τέτοιες ταχύτητες. Οι πρώτες, απόκρυφες bbs κυκλοφορούν των οποίων την ύπαρξη τη ξέρανε οι κατασκευαστές τους και ο λευτεράκης.

Στις μέρες μας.
– Κυκλοφορούν 64bit επεξεργαστές: Pentium iv (intel) και Athlon (amd), 64bit λειτουργικά (ευρείας κατανάλωσης), tεχνολογίες tft στις οθόνες, ασύρματη καλωδίωση, dsl, dvd recorders, gigabit ethernet, έγχρωμοι laser, spywares/trojans/viruses, gadget-ότι-μπορείς-να-φανταστείς, pci express ports, κάρτες γραφικών με πυρήνα στα 500Mhz και με μνήμες ddr3 256Mb, mp3, πολλές διανομές linux, web, e-αγορές, παιχνιδομηχανές και media centers … ουφφφ …

Μ’έχει πιάσει μια νοσταλγία του μέλλοντος.

Σε 20 χρόνια κι αν έχω ξεπεράσει επιτυχώς τη κρίση του μεσήλικα, ή δεν έχω πάει από καρδιά – εγκεφαλικό – καρκίνο – τροχαίο, θα βλέπω τις σημερινές τεχνολογίες – καλούδια όπως βλέπω τώρα τον spectrum μου, γελώντας παρέα με το ολόγραμμα της virtual γκόμενάς μου και χαζεύοντας σ’αυτό το πράγμα που θα αντικαταστήσει την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας τον πρόεδρο των Eθνών Tης Γης Βασιλάκη Πόρτα να ανακοινώνει την έλευση των Win 2025 και το υποχρεωτικό update που θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας, όσοι δηλαδή θα έχουμε εμφυτεμένο το τσιπάκι ver 666.

Ανυπομονώ και φαντάζομαι. Τι καλά !!!

ΠιΕς επί ασχέτου.
Koυρούνα μου, όταν πρωτογνωριστήκαμε διαδικτυακώς το ’99, οι μεγάλοι παροχείς έδιναν πακέτα σύνδεσης isdn με εξάμηνη (64kbps) στα 180 χιλιάρικα.
Από τότε, έχω το ίδιο μόντεμ που έχω και τώρα και επιπλέον συνεχίζω με pstn.
Αδυναμίες.


μία απάντηση στο “Νοσταλγία του μέλλοντος και τεχνολογίες του σατανά”

  1. ΜΑΡΙΟΣ

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΕ ΓΥΡΙΣΕΣ ΑΡΚΕΤΑ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ,ΤΟΤΕ-ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ’80- ΟΤΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΑΛΓΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 48Κ,ΠΡΑΓΜΑ ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΘΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 40.000 ΔΡΧ.
    ΚΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΕΤΙΧ ΜΟΥ,ΤΟ ΧΑΖΕΒΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΟΥΚΛΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!!
    ΒΕΒΑΙΑ,ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΧΑΖΕΥΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ 500 ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΟ??
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΑ…..,ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΕΙ»ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ» ΚΟΜΜΑΤΙ…….,ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ «ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΤΗΝ «ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ» ΕΚΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΟ»…