Burn motherfucκer, burn
γράφει ο Mersault μεσάνυχτα |Κοινωνία

Η απόγνωση μετά από αυτή την καταστροφή, οι διάχυτες γύρω μου κομματικές σκοπιμότητες και τέλος όλη η παραφιλολογία σε μμε, μπλογκς και κατ’ιδίαν με αποτρέπουν στο να γράψω ο,τιδήποτε που νά’χει νόημα, έστω και για εμένα.
Είμαι βέβαιος, ότι τα σημαντικά θα ειπωθούν καιρό αργότερα. Επιτρέψτε μου όμως, να κάνω ένα παράπλευρο σχόλιο.

Διαβάζω σήμερα στο άρθρο του in.gr τα εξής:
Στο αν η εκδήλωση πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα οργανωμένων εμπρησμών ή οφείλονται σε κλιματολογικά ή τυχαία γεγονότα, το 70,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι σίγουρα αποτέλεσμα οργανωμένων εμπρησμών, το 17,7% ότι μάλλον είναι αποτέλεσμα οργανωμένων εμπρησμών, το 6,7% ότι σίγουρα οφείλονται σε κλιματολογικά ή τυχαία γεγονότα, το 1,8% ότι μάλλον οφείλονται σε κλιματολογικά ή τυχαία γεγονότα και το 3,1% δεν απάντησε.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά στις 26-27 Αυγούστου με δείγμα 1.309 άτομα με δικαίωμα ψήφου και περιθώριο στατιστικού λάθους 2,55%.

Στα ψιλά γράμματα, δεν αναφέρει η mrb αν η δειγματοληψία ήταν απλή τυχαία, συστηματική ή στρωματοποιημένη. Πείτε όμως, ότι είμαι άνθρωπος καλών προθέσεων και πιστεύω ότι το δείγμα επιλέχθηκε σωστά.

Το θέμα μου, είναι το ότι η διατύπωση των ερωτήσεων επηρρεάζει τις απαντήσεις των ερωτώμενων, που σημαίνει ότι οι ερωτήσεις είναι απαράδεκτες κι άρα η έρευνά τους για τα μπάζα.
Είναι αυταπόδεικτο ότι η εκδήλωση πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα και εμπρησμών και τυχαίων γεγονότων, τουλάχιστον για εμένα. Αυτό μου λένε οι εμπρηστικοί μηχανισμοί στην πάρνηθα και η γιαγιά με τα κόλλυβά της.
Η ερώτηση όμως, αν δηλαδή είναι συνδυασμός γεγονότων λείπει από το ερωτηματολόγιο. Οπότε; Οπότε παίζουμε με το συναίσθημα του κοσμάκη, εκβιάζοντας την απάντηση των εμπρησμών.

Θα μου πείτε, γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά;
Είναι απλό. Διότι αφενός το μόνο πράγμα στη ζωή που είναι άσπρο/μαύρο, είναι ο θάνατος. Όλα τ’άλλα είναι αποχρώσεις του γκρίζου – το λέει και το σύνταγμα.
Αφετέρου, ενισχύεται η άποψη πως η πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα «ασύμμετρων απειλών», ή τουλάχιστον έτσι εντυπώνεται στον κόσμο.
Η συνέπεια της τρομολαγνείας και η σκέψη του να καταντήσουμε post 11th sep αμερικανάκια, με κάνει να αηδιάζω.
Όπως επίσης και νοιώθω σιχασιά με το γεγονός του ότι οι κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση είναι άμοιρες ευθυνών για το μπουρδέλο του κρατικού μηχανισμού – δε φταίει το κράτος δηλαδή, αλλά οι ασύμμετροι αλβανοί, οι ασύμμετροι τρομοκράτες, η ασύμμετρη αγγλετέρα, με λίγα λόγια όλο το σύμπαν εκτός από το κράτος κι εμάς τους ίδιους.

Αρκετά με την γκρίνια. Δεν είμαι επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσιών προκειμένου να ισχυριστώ πως η mrb κατευθύνει την κοινή γνώμη, εξάλλου το δείγμα μου είναι μικρό για να αποφανθώ ;)

Προτιμώ να σωπάσω προς το παρόν. Τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους και στις εκλογές θα ρίξω ασύμμετρη μορταδέλλα αντί για ψηφοδέλτιο.
Μετά, βλέπουμε.

ΠιΕς,
διάβασμα για αργόσχολους εδώ.


6 απαντήσεις στο “Burn motherfucκer, burn”

 1. σίλαρεν

  τέτοιου είδους στατιστικές ο Keith Waterhouse τις αποκαλεί department of imaginary statistics: these are always delivered with terrific confidence and are rather uncanny.
  δεν μπορώ να βρω που το είχα διαβάσει. τις στατιστικές πάντως απλώς τις προσπερνώ.

 2. Mersault

  Γίνεστε αποφατική τώρα, αλλά και πάλι αυτό είναι το λιγότερο τέτοιες μέρες. Συμφωνώ πάντως, ότι η στατιστική μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων και όργανο ψεύδους.

 3. paperflowers

  Διάβασα εδώ http://blogs.ideopolis.gr
  ένα κομμάτι από επεισόδιο του παλιού, καλού «Yes Minister» που τα λέει όλα για τις δημοσκοπήσεις..

 4. Mersault

  Έχετε κάνει λάθος στο λινκ. Επιστρέψατε, παρατηρώ.

  (Ναι, θαρρώ ότι ξέρω το επεισόδιο).

 5. paperflowers

  Την έκανα πάλι, ε?
  Λοιπόν, gravityandthewind.blogspot.com
  είναι το σωστό κ ο τίτλος του ποστ «ασύμμετρη απειλή»…

 6. artbomber

  Πρόταση συνεργασίας για τη συγγραφή ενός βιβλίου.

  O Αrtbomber σε προσκαλεί να συμμετάσχεις σε μια πρωτότυπη εκδοτική προσπάθεια.

  Επειδή θέλει να αποτελέσει την ουσιαστική εναλλακτική πρόταση τέχνης και τον πολύτιμο συνεργάτη κάθε νέου καλλιτέχνη που πλέον δεν θα χρειάζεται «καλές δημόσιες σχέσεις» για να αναδείξει το ταλέντο του.

  Επειδή πιστεύει ότι ο μοναδικός κριτής ενός λογοτεχνήματος είναι και πρέπει να είναι ο αναγνώστης και όχι ο reader-υπάλληλος μιας εταιρείας

  Ο Artbomber αναζητά 30 bloggers – συγγραφείς για μια πρωτότυπη εκδοτική προσπάθεια.

  Αν σ’ ενδιαφέρει να συμμετάσχεις, στείλε e-mail στο info@artbomber.com για να σου αποσταλεί ενημερωτικό κείμενο με λεπτομέρειες και οδηγίες συνεργασίας.

  Artbomber.com
  Το site των δημιουργών.